Značaj auto klime i kako je održavati?

Jovanke Radaković 33a, Beograd Pošaljite upit Radno vreme: 08-20h

Autoline servis Beograd | Blog

Značaj auto klime i kako je održavati?


Značaj auto klime i kako je održavati?

Osnovni zadatak auto klime je da obezbedi optimalnu temperaturu vazduha u kabini i time nam omogući nesmetano i komforno putovanje do željenje lokacije. Takođe auto klima pomaže kod smanjenja vlažnosti vazduha, ali i bržeg odmagljivanja stakala tokom hladnih zimskih dana, jer isušuje vazduh.

Prema istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije jako dejstvo sunčeve svetlosti može dovesti do povećanje temperature u kabini i do 15 stepeni više u odnosu na onu koja je spolja.

Ovolika temperaturna razlika dovodi do tzv ,,klimatskog stresa” koji kod vozača prouzrokuje povišenu telesnu temperaturu i veći broja otkucaja srca, ali i niži stepen opažanja i koncentracije do koje dolazi usled smanjenja količine kiseonika dostupne mozgu. Naučnici su došli do zaključka da je pri toj temeraturi sposobnost vozača ekvivalentna stanju organizma pod dejstvom alkohola od 0,5 promila.

Kada je pravo vreme za servis auto klime?

Servis auto klime je najbolje raditi jednom u dve godine i to u proleće kako biste pripremili vaš automobil za predstojeće letnje dane. Redovnim servisiranjem klime obezbedićete ispravno funkcionisanje kompresora, dugovečnost delova rashladnog sistema i hlađenje maksimalnim kapacitetom.

Servisne mašine prilikom servisa auto klime vrše pražnjenje rashladnog sistema, istovremeno precizno mereći količinu starog ulja i freona, čime se utvrđuje postojanje potencijalnih rupa ili oštećenja na rashladnom sistemu. U slučaju utvrđivanja gubitka freona ili ulja u količini većoj od 3%, nedvosmisleno dolazimo do zaključka da postoje određena oštećenja na delovima auto klime. Kako bi što preciznije ustanovili mesto kvara, u postupku servisa auto klime koristimo i najkvalitetnije UV boje. Kroz upotrebu UV boje najlakše utvrđujemo mesto curenja i na taj način sprečavamo buduće gubitke, ali i potencijalne veće kvarove. Takođe imamo i najnovije elektronske uređaje koji sa svojim senzorima registruju curenje gasa bez ubacivanja UV boje.

Redovan servis auto klime obuhvata:

  • zamena ulja
  • zamena freona
  • vakumiranje klime
  • ispitivanje kompresora
  • provera pogonskog kaiša kompresora
  • ispitivanje kompletne funkcionalnosti i merenje kapaciteta klime

Servisu auto klime predhodi besplatna provera koja traje svega nekoliko minuta.

Koja je razlika između punjenja i servisa auto klime?

Servis auto klime moramo razlikovati od punjenja auto klime, jer servis auto klime predstavlja popravku auto klime, dok punjenje kao što mu i samo ime kaže, predstavlja dopunu rashladnog sistema odgovarajućom količinom freona i ulja.

Kako bi auto klima obezbedila maksimalne performanse neophodno je da u sistemu bude tačna količina freona odn. rashladnog fluida. Punjenje auto klime nije preporučljivo (moguće) raditi pomoću klasičnih manometara, već je neophodno koristiti digitalnu servisnu stanicu najboljeg kvaliteta. Autoline servise, pored najkvalitetnije opreme, poseduje i bazu podataka sa modelima automobila svih proizvođača, i preciznom količinom freona neophodnom za optimalno funkcionisanje rashladnog sistema. Jako je bitno naglasiti da svaki gubitak freona može dovesti do oštećenja kompresora auto klime i da se prostom dopunom problem neće rešiti.

Autoline servis već više od dve decenije, sa velikim uspehom, vrši sve vrste popravki auto klima, kako na putničkim tako i na poluteretnim vozilima. Zahvaljujući upotrebi najsavremenijih alata i servisnih stanica, ali i tehnika rada, garantujemo efikasnu i brzu uslugu, kao i uslugu najvišeg kvaliteta.

Autoline servis Beograd | Logo

Renomirani Auto servis u Beogradu sa više od 20 godina postojanja. Servis automobila, prodaja novih i polovnih rezervnih auto-delova.

Kontaktirajte nas


Jovanke Radaković 33a, Beograd
Pon – Pet 08-18
Subota: 8-15
Nedelja: ne radimo

Društvene mreže


Autoline servis Beograd | Call Phone